İçindekiler
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık
Saç ekimi sonrası kızarıklık son derece normal bir durumdur. Kellik veya seyrelmiş saç problemi yaşayan birçok kişi ekim sonrasında meydana gelebilecek kızarıklıktan tedirgin olmaktadır. Tedirgin olunacak veya kaygı duyulacak bir durum yoktur. Kızarıklık, operasyon sonrasında, iyileşme sürecinde yaşanmaktadır. Bundan dolayı da kızarıklık durumunun olağan bir durum olduğunu ifade etmek de mümkün olmaktadır. Elbette ki saç ekimi sonrasında özenli bir şekilde davranmak birtakım sorunların da önüne geçilmesini mümkün kılar.
Saç ekiminde kızarıklık durumu geçici bir olaydır. Ekim yaptıran herkeste kızarıklık meydana gelir. Oluşan kızarıklık vücudun yapılan müdahaleye verdiği bir tepkidir. Normalde vücudun herhangi bir bölgesine bir müdahale olduğunda da kızarıklık meydana gelmektedir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişmektedir. 1 haftada iyileşenler olduğu gibi 4 haftaya sarkanlar da olabilir. Saç ekim sonrası kızarıklık açık tenlilerde daha bariz olur ve daha uzun sürer. Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık
Kızarıklık Neden Oluşur?
Ekim yapılırken kıl kökleri donör bölgeden alınır. Foliküler birimler tek tek alınırken saç kökleri çok inc uca sahip iğne kullanılır. Bu iğne kılları kökleriyle almak için bölgede daire şeklinde kesikler yapar. Köklerle birlikte kıllar alındığında bölgede küçük delikler kalır. Greft olarak da isimlendirilen bu foliküler birimlerin her birinde bir ila 4 kıl kökü bulunur. Greftler, canlılığını kaybetmeden saçsız olan alana nakledilir.
Greftler nakledildiği bölgeye tutunurlar. Tutunma sırasında kabuklanma, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Saç ekimi sonrası kızarıklık meydana geldiyse korkmayın, hatta sevinin. Çünkü bu durum artık iyileşmenin başladığının bir göstergesidir. Kızarıklıktan kurtulmak için uzman kişinin önerdiği hususları dikkatlice yerine getirmek gerekir. Yıkama, vitamin kullanımı kızarıklığın yok olmasında etkili olacaktır.
Saç ekimi sonrası kızarıklık 5 ila 8 gün içinde kaybolmaktadır. Şayet saç ekim tekniği olarak FUE kullanıldıysa kızarıklık mutlaka gerçekleşir. Oluşan kızarıklık çok kısa sürede yok olur. Ancak özel durumu olanların kızarıklığı gidermek için ek bazı tedavilere ihtiyacı olabilir. Ek tedavi durumuna çok nadir rastlanır.
Ekim Sonrası Kızarıklık Nerelerde Görülür
Saç ekimi sonrası kızarıklık donör alanında ve ekim bölgesinde görülür. Saç ekimi olarak isimlendirilen işlem; donör alanından küçük, dairesel kesiklerle greftlerin alınması ve onların yeni bölgeye nakledilmesidir. Bunlar gerçekleştirilirken küçük yaralar, kanamalar meydana gelir. Deriden greftler alınırken ve nakledilirken olumsuz bir durumun olmaması için hassas davranılır. Genellikle büyük komplikasyonlar gerçekleşmez. Yaşanan küçük komplikasyonlar neticesinde kızarıklık oluşabilir. Minik yaralar normal ciltte nasıl hızla iyileşiyorsa ekimde de aynı durum söz konusudur.
Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık Ne Zaman Geçer?
Ekim yaptırmayı düşünenlerin bazıları kızarıklığın kalıcı olabilme ihtimalinden korkar. Saç ekimi sonrası kızarıklık bugüne kadar hiçbir kişide kalıcı olmamıştır. Kızarıklık en uzun 2 hafta içinde tamamen kaybolur. Çok nadir vakalarda iki haftadan uzun sürede, bir aya yakın zamanda kaybolması söz konusudur. İki haftadan daha kısa süre içinde kaybolanların oranı ise çok yüksektir. İyileşme hızlandıkça kızarıklığın yok olduğu gözlemlenir.
Saç Ekimine Kızarıklığın Etkisi
Saç kaybı yaşıyorsanız ve kalıcı çözüm arıyorsanız ekim yaptırmalısınız. Saç ekim sonrası kızarıklık kaygısı sizi nakil düşüncesinden vazgeçirmemelidir. Çünkü yaşanan kızarıklık normaldir. Anormal bir durum değildir. Her yaştan bireyde görülen doğal bir durumdur. İyileşmenin başladığını gösterir.
İyileşmeye Bağlı Olmayan Kızarıklık Nedenleri
Kızarıklıkların bazılarının nedeni iyileşme kaynaklı olmayabilir. Böyle durumlarda operasyonu gerçekleştiren hekimin görmesi gerekir. Saç ekimi sonrası kızarıklık doğal olmadığında ek bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Doğal olmayan kızarıklık nedenleri arasında şunlar vardır;
- Folikülit; Küçük sivilce görünümüne sahip enfeksiyonlardır. Ekilen saç köklerinde görülebilir. Saçlar arasında küme küme görülen folikülit riski 8 aya kadar uzayabilir. Ağrı, yanma ve kaşıntı oluşturabilir. Bakteri kaynaklı olabilir. Folükülitin tedavisi çok basittir. Hatta bazı uzmanlar ek bir tedavi uygulamaya bile gerek duymaz. Kendiliğinden geçer. Tedavi uygulayıp uygulamayacağına hekim karar vermelidir. Folikülit yaşayanlar hekime mutlaka görünmelidir. Ilık suyla nemlendirilmiş bezlerle kompres uygulanabilir. Şayet enfeksiyon ilerlemişse antibiyotik kullanmak gerekebilir. Enfeksiyon oluşumunu engellemek için başın temizliğine çok dikkat edilmelidir.
- Selülit; Deri enfeksiyonudur. Ekim sırasında kafa derisine giren bakteriler zamanla enfeksiyona neden olurlar. Selüliti olan kişilerin ateşi çıkabilir. Kızarıklık zamanla yayılır. Ağrı gittikçe şiddetlenir. Belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden hemen uzman hekime müracaat edilmelidir. Antibiyotik kullanımı ile tedavi edilir. Hatta bazı selülitlerin günlük takip edilmesi gerekir. Uygulanan tedavi kızarıklığın yayılmasını durduracaktır. Tedaviye devam edildiğinde zamanla tamamen kaybolacaktır.
- Kist; Derinin altında küçük kistler oluşabilir. Bunlar yuvarlak kesecik halindedir. Kıl köklerinin alındığı donör bölgesinde daha fazla görülür. Alıcı bölgede de görülebilir. Greftlerin uygun şekilde çıkarılmaması veya nakledilmemesinden kaynaklanır. Anormal iyileşme gösteren kişilerde de görülebilir. Kızarıklık ve ağrı ile kendini belli eder. Kistlerin tedavisinde sıcak kompres tavsiye edilebilir. İlerlemiş durumlarda antibiyotik kullanımı veya küçük bir operasyonla kistin çıkarılması gerekebilir.
- Deri nekrozu; derinin ölmekte olduğunu veya ölü olduğunu gösteren bir durumdur. Saç ekim sonrası kızarıklık profesyonel hekimlerin yaptığı işlemlerde görülebilir. Ancak deri nekrozu, yapılan işlemin hatalı olduğunun göstergesidir. Profesyonel cerrahların yaptığı operasyonlarda görülmeyen komplikasyondur. Deride kabuklaşma olur. Ekimin yapıldığı ve greftlerin alındığı arka kısımda görülür. Operasyondan sonraki ilk 2 veya 4 hafta içinde görülebilir. Kafa derisinde morlaşma görüldüğünde vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Tedavisi ihmal edilmemelidir.
Bütün bu bilgiler ışığında saç ekimi operasyonlarının profesyonel işlemler olduklarını ifade etmek de mümkün olmaktadır. Bundan dolayı da saç ekimi yaptırmayı istiyorsanız mutlaka bu alanda uzman olan bir saç ekim merkezini tercih etmelisiniz. Unutmamak gerekir ki isabetli bir şekilde saç ekimi merkezini tercih edecek olursanız; herhangi bir sorunla karşılaşmadan saç ekimini başarılı bir şekilde tamamlamanız da mümkün olur.
Daha fazla bilgi için diğer arama sonuçlarına göz atabilirsiniz.