İçindekiler
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Saç ekimi sonrası süreç, kişinin operasyondan çıkmasıyla birlikte başlar. Saç ekimi, saç kaybı problemini kalıcı olarak ortadan kaldıran küçük bir operasyondur. Ağrı ve sızı olmadan gerçekleştirilir. Ancak işlem sonrasındaki sürecin iyi idare edilmesi gerekir. Hastane, klinik veya merkezden çıkan kişinin süreci o gece başlar. Saç ekimi yapılacak alana greftler enseden veya iki kulak arkasından alınır. Donör olan bölgeye bandaj takılır. Ayrıca ekimin yapıldığı alanda şişlik oluşumunu engellemek için alın bandı da takılabilir.
İşlemden sonra donör bölgede ve naklin yapıldığı alanda hafif kızarıklıklar olabilir. Kabuklanmalar, hafif şişlikler normal olup tedirgin olmaya gerek yoktur. Süreç içerisinde nakil ve donör bölgelerinde ağrı, şişlik ve kaşınma durumları söz konusu olabilir. Saç ekimi sonrası süreç dahilinde kullanılması gereken bazı vitaminler ve ağrı kesiciler vardır. Ağrı, kaşınma gibi durumlarda uzman hekimin verdiği ilaçlar ve vitaminler kullanılmalıdır. Gerekli durumlarda buz kompresi tavsiye edilir. Saç Ekimi Sonrası Süreç
Ekim Sonrası Şişlik Olur Mu?
İşlem sonrasında en çok görülen durumların başında şişlik gelir. Yüz bölgesindeki şişlik birçok kişide görülür. Göz çevresinde de şişlik gözlenebilir. Saç ekimi sonrasında gelişen şişliklere buz kompresi çok iyi gelecektir. Şişlik için ilaç kullanmaya gerek yoktur. Kendiliğinden beş gün sonra geçecektir. Günler ilerlediğinde şişlik azalmak yerine artarsa doktora danışılmalıdır. Saç Ekimi Sonrası Süreç
Saç Ekimi Sonrası Beslenme
Dikkat edilmesi gereken konuların başında beslenme gelir. Saç ekim sonrası süreç dikkatli beslenmeyle başarılı bir şekilde idare edilebilir. Yenilen gıdaların saçların köklerine etkisi vardır. Köklerin bulunduğu yere tutunarak kuvvetlenmesi için beslenmeye önem verilmelidir. İşlem sonrasındaki beslenme konusunda doktorlar kişileri bilgilendirir. Yoğun, sağlam ve kaliteli saç tellerini oluşturacak gıdalara ağırlık verilir. Hücreleri yenileyecek gıdaların tüketilmesi iyileşmeyi hızlandıracaktır. Saç Ekimi Sonrası Süreç
Ekim Sonrası ve İlk Gün
Ekimin başarıyla neticelendirilmesinde saç ekim sonrası süreç çok önemlidir. Özellikle ilk üç gün doktorun tavsiyeleri konusunda hassas davranılmalıdır. İşlemin bitmesi ve hastaneden çıkışla iyileşme, bakım süreci başlar. Naklin yapıldığı bölgenin iyileşmesi kadar donör alanın iyileşmesine de özen gösterilmeli. Donör alanının iyileşmesini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için bandaj sarılır. Bandaj sarılarak kişi taburcu edilir.
Ekim Sonrası ve İkinci Gün
İkinci günde hafif ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar alıcı ve donör bölgelerin her ikisinde veya birinde gerçekleşebilir. Greftlerin alındığı alanda hafif kanamalar yaşanır. Ekim yapılan kısımda kan kurur. Hafiften kabuklanmalar gözlenir.
Ekim Sonrası ve Üçüncü Gün
İlk iki günlük saç ekimi sonrası süreç içinde yıkama yapılmaz. İlk yıkama 3.gün gerçekleştirilir. Yapılacak olan ilk yıkama doktor kontrolünde gerçekleştirilir. Doktorun gözetiminde deneyimli klinik personeli tarafından ilk yıkama gerçekleştirilir. İlk yıkamada ekim yapılan bölgede oluşan kabuklanmalar temizlenir. Sonrasında yapılacak yıkamalar ilk yıkama hassasiyetinde gerçekleştirilmelidir.
Yıkama, saç ekim tekniğine göre farklı şekilde yapılabilir. Örneğin DHİ tekniği ile yapılan ekimlerde kişi 3. gün yine uzman hekime gider. Hekim öncelikle donör alanındaki bandajı çıkarır. Ardından her iki alanda meydana gelen kabuklanmaların üzerine nemlendirici sürer. Nemlendirici ile yumuşatılan alanlar en son aşamada yıkanır. Yıkama için doktora giderken baş güneş ışınlarından korunur. Uyku sırasında yastığın bölgelere sürtünmemesine özen gösterilir.
Saç Ekim Bölgesinde Kabuklanma Olur mu?
Kabuklanmalar, bazı kişileri tedirgin eder. Oysaki kabuklanma, saç ekim sonrası süreç içinde yaşanabilecek doğal bir durumdur. Kabuklar, sarımsı ile kahve tonlarındadır. Ekim ve donör bölgelerindeki kabuklanmalar iyileşmenin olduğunu gösterir. Her şeyin yolunda gittiğinin habercisidir. Ekimin profesyonelce yapıldığını işaret eden kabukların koparılmaması gerekir. İyileşme olduğundan kabukların olduğu yerler kaşınacaktır. Doktorlar kaşınmayı ve kabukları kaldırmayı yasaklar. Özellikle FUE tekniğiyle yapılan ekimlerde kabuklanmalar bandaj dışındadır. Bandaj dışında kalan ve ortalama 7 gün süren kaşınmaya karşı koymak oldukça zor olacaktır.
Ekim Sonrası Saç Uzaması
Saç ekimi sonrası süreç içinde saçların ne zaman uzamaya başlayacağı merak edilmektedir. Donör alanından profesyonelce alınan greftler kel alana nakledilir. Bu bölgede kıl kökleri tutunmaya ve kök salmaya başlar. Uyum sağlama gerçekleştiğinde saç uzamaları başlayacaktır. İlk 30 gün içinde uzama çok fazla olmaz. Ekimden sonraki ilk 15 gün içinde en az 1 mm, en fazla 3 mm uzar. Uzama zaman içinde daha hızlanır.
Ekimden Sonra Dökülme Olur mu?
Ekimden sonraki ilk ay içinde çıkan saç telleri cansız olabilir. Saç tellerini ince görenler mutsuz olabilir. Ancak bu durum geçicidir. İnce ve zayıf saç telleri zamanla daha güçlenecek ve kalınlaşacaktır. İlk 30 gün içinde kıllar yeni yerine alışmaktadır. Uyum sürecinde kıllar zayıf çıkabilir. Bu, doktorların beklediği bir durumdur. Uyum sağlayarak kök salan saç tellerinin hiç biri ince ve zayıf kalmaz. Her biri zamanla güçlenecektir. Saç ekiminin en zorlu süreci olarak kabul edilen bu sürede biraz sabırlı olmak gerekiyor.
Ekimden Sonra Spor Yapılır mı?
Spor yapmaya alışık olanlar saç ekiminden sonra spor yapıp yapamayacaklarını merak etmektedir. Saç ekimi işleminden sonraki ilk 10 gün çok hassas olunmalıdır. Kritik süreçte ağır etkinliklerin ve hareketlerin yapılmaması gerekir. Hafif tempodaki yürüyüşler önerilir. Saç ekimi sonrasında özenli bir şekilde davranacak olursanız; herhangi bir sorun da yaşamamış olursunuz. Böylece son derece başarılı bir şekilde saç ekimi yaptırmanız da mümkün olur.
Kızarıklık Ne Kadar Sürer?
Kızarıklık, saç ekimi sonrası süreç içinde gerçekleşebilen doğal bir durumdur. Ekim, bir cerrahi operasyondur. Operasyon sırasında cilde müdahaleler gerçekleşir. Doğal olarak cilt tepki verir. Kızarıklık zamanla geçecektir. Oluşan kızarıklığı azaltmak için ılık su kullanımı tavsiye edilir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korumak da kızarıklığı azaltır.
Daha fazla bilgi için diğer arama sonuçlarına göz atabilirsiniz.